Nieuws Pagina

Hittegolf in Nederland, denk ook aan de dieren!

Categorie: Algemeen

Het is weer zo ver! Nederland zal volgende week gebukt gaan onder extreem warme temperaturen.
Op Buienradar zag ik dat we hier (in het zuidoosten) temperaturen van 32 graden en hoger krijgen!
Dit is uiteraard behoorlijk vermoeiend voor de mens, maar wat dacht je van huisdieren?
Wij smeren ons goed in en gaan desnoods voor een ventilator zitten. Maar onze dieren kunnen dat niet.
Hier enkele tips om het ook voor je huisdier wat gemakkelijker te maken, afkomstig van http://plazilla.com/hittegolf-in-nederland-denk-ook-aan-de-dieren

Honden.

Een hond koelt zichzelf af door zijn bek en door zijn voetzolen. Vaak hebben ze een dikke vacht en toch schijnen ze het fijn te vinden om midden in de zon te gaan liggen tot ze zowat koken!
Als je een hond hebt, zal die uiteraard uitgelaten moeten worden. Als het zo warm is, hou de wandelingen dan kort, bij voorkeur vroeg in de ochtend en laat in de avond. Vergeet niet dat stoep/straatstenen in de volle zon temperaturen van meer dan 50 graden kunnen bereiken, dat kan behoorlijk pijnlijk zijn voor je hond. Stap zelf maar eens met blote voeten op de stoep in de volle zon!
Als je geen andere keuze hebt, koel de voetzolen van de hond dan met de tuinslang. Laat er zachtjes water over stromen. En als je met je hond gaat zwemmen en hij heeft een kortharige vacht, pas dan op dat de huid niet verbrand, want dat kan ook bij honden gebeuren.
Wat de meeste honden ook heel fijn vinden, is spelen/kauwen op een ijsblokje. Pas wel op dat het niet in de keel schiet!

http://c2.plzcdn.com/ZillaIMG/95f6b07558817826d63bf1210d4578a4_medium.jpg

Katten.

Wat voor de hond geldt, is ook voor katten van toepassing. Veel katten zijn buitenkatten en als je dan zelf niet thuis bent en de kat kan niet naar binnen, dan kan dat fataal worden.
Een bakje water buiten neerzetten zal niet veel uithalen, dat water wordt warm én trekt ook insecten aan.
Hou je kat zoveel mogelijk binnen met de hitte en als hij toch zo graag naar buiten gaat, doe dat dan 's nachts.

http://c2.plzcdn.com/ZillaIMG/969d4f6a94a09e2f7c804631180641f9.jpg

Vogels.

Vaak hoor of zie ik dat mensen hun vogels overdag buiten neerzetten met hun kooi.
Dat kan heel fijn zijn voor de vogels, maar niet té lang. Zelfs in de schaduw kan de vogel behoorlijk oververhit raken, zeker als er geen wind staat. Ververs het water meerdere keren per dag, want ook dat wordt warm in zo'n klein bakje. Zodra je vogel zijn snavel openhoudt, zet hem dan naar binnen, dat is een teken dat hij het heel erg warm heeft. Spuit hem niet te vaak nat met een plantenspuit. Mocht er toch wat wind staan, dan kan hij (ondanks de hitte) erg verkouden worden.
Heb je een voliere, zorg dan meerdere keren per dag voor schoon drinkwater. Volierevogels vinden het fijn om in de ochtend of begin van de avond besproeid te worden. Een vernevelingsinstallatie in de voliere kan een uitkomst zijn.

http://c2.plzcdn.com/ZillaIMG/44931ca541c401acbac0104ea4452b71.jpg

 

Konijnen.

De meeste konijnen staan in de tuin, vaak in een houten kooi met een dak van betume.
De temperatuur in zo'n kooi stijgt enorm snel als het in de zon staat. En omdat er vaak alleen aan de voorkant gaas is, is er geen ventilatiemogelijkheid.
Ook hier geldt: ververs het water meerdere keren per dag. Geef je konijn frisse groenten, liefst groenten die veel vocht bevatten.
Het beste is uiteraard als je de kooi in de schaduw kunt zetten, of beter nog, een binnenkooi hebt zodat je konijn in de woonkamer kan zitten.
Als je konijn op zijn zij ligt en zwaar ademt, koel dan ook de voetzooltjes. Niet met ijskoud water!

http://c2.plzcdn.com/ZillaIMG/8dc939fbf70da0fd7db9a4fad02ff4cb_medium.jpg

 

De meeste mensen genieten van tropische temperaturen, maar de dieren dus niet!
Wij zorgen goed voor onszelf door ons in te smeren, veel te drinken en af en toe een duik te nemen. Maar helaas worden dieren soms (onbedoeld) vergeten.
Het beste is om je huisdier gewoon binnen te laten, in een donkere kamer waar het koel is.
En mocht je gebruik maken van een ventilator in de woonkamer, zorg er dan voor dat het NIET op het dier is gericht. Hoe goedbedoeld ook, je richt er meer schade door aan dan dat het het dier helpt.
En zorg ALTIJD voor voldoende, vers, koel drinkwater!!!!!!


Terug